28 December 2008

KenaliArabia.com

Salam .... Ini adalah satu site baru berkaitan dengan kehidupan dan suasana di negara-negara Arab. Kalau berminat untuk menjadi penulis jemputan atau berkongsi artikel atau pengalaman boleh lah hubungi empunya site http://kenaliarabia.com/blog-arabia/ , iaitu Saudara Mann Trex.

Salam alaik,

Harapan saya, blog ini dapat memberi manfaat kepada semua pengunjung. Oleh itu, saya akan muatkan tip-tip untuk bahasa, makanan, hotel, kenderaan, kewangan, tempat menarik, niaga dan banyak lagi.
Pengalaman saya seorang sahaja tidak mencukupi. Lagipun, setiap orang mempunyai pengalamannya yang tersendiri.
Kini ramai rakyat Malaysia bermastautin atau belajar di Qatar, Bahrain, UAE, Kuwait, Oman, Yemen, Sudan, Syria, Mesir, Libya, Tunisia dan Maghribi. Sudah tentu pengalaman mereka ini amat menarik.
Oleh itu, saya menjemput sesiapa saja yang tinggal di kawasan Arabia untuk berkongsi pengalaman mereka di dalam blog ini. Pengalaman anda boleh jadi tauladan dan panduan kepada kami semua.
Saya sangat mengalu-alukan sumbangan artikel, foto dan video anda. Hantar mesej kepada saya untuk mendapatkan login dan password sebagai penulis. Sesiapa saja boleh membuat komen di setiap artikel untuk menceriakan suasana.
Semoga semua pelawat Blog ini mendapat manfaat dari perkongsian ini.

Yang ikhlas,
Mann

38 .... ???

Iye ... ituler saiz seluar aku yang terkini. Minggu lepas sekali lagi aku berpeluang ke Jubail dan kali ini lebih lama sikit, jadi sempat lah aku merayau-rayau mencari sehelai dua seluar. Masa nak try seluar tu, dengan penuh keyakinan aku mengambil 3 pasang seluar yang semuanya saiz 36 tetapi tanpa diduga, semuanya fit-fit je. Bila try 38, just nice. Pergh... tak boleh jadi ini macam. Untuk rekod, aku memakai seluar bersaiz 32 selama 8 tahun tapi untuk rekod jugak dalam masa 3 tahun ini, saiz aku naik dari 32 hinggalah 38... dan dalamasa 9 bulan aku kat KSA ni, berat aku dah bertambah 5 kilo! Tapi aku beli jugak saiz 36 supaya ini akan memaksa aku untuk melakukan sesuatu agar saiz 36 tu just nice bila di pakai..heeee..

Inilah King Abd Aziz Street, Jubail dari hotel tempat penginapan aku. Majority penduduk bandar ini adalah orang luar seperti India, Bangladesh, Indonesia & Filipino. Masyarakat Malaysia pun boleh tahan ramai gak di sini. Jadik kemudahan untuk expat memang banyak terutama sekali kedai makan.


Balik dari Jubail, keesokannya aku bersama isteri dan 3 orang anak aku ke Madinah. Kita orang bermalam disana. Mula-mula tu tak de hotel yang kosong tapi atas pertolongan Hj Ghazali yang turut ke Madinah, dapat juga bilik di Durrat Al-Fayroz, bersebelahan dengan Hilton.

Inilah payung gergasi diluar Masjid Nabawi. Seluruh dataran disekeliling Masjid Nabawi akan dipasangkan dengan payung-payung gergasi ini, menambahkan lagi keselesaan pengunjung untuk beribadat.
Ini pula bergambar bersama dengan sahabat aku merangkap sifu dan guru aku iaitu Tuan Haji Fauzi Rohani. Sempat jugak membawa beliau bersiar-siar ke bukit magnet & Jarir Bookstore. Iye ler... dua tempat ni mana ada dalam list lawatan untuk jemaah haji.

Sayup-sayup kelihatan anak-anak aku dan Hj Ghazali mendaki bukit pasir berdekatan dengan Badr. Dalam perjalanan pulang ke Yanbu, bagi memenuhi permintaan anak2, singgahlah kejap di sini. Memang seronok budak-budak ni bermain di sini.

17 December 2008

Villabayu turns 1

HAPPY 1ST YEAR ANNIVERSARY TO VILLABAYU.....
Sedar tak sedar dah setahun umur blog aku ni. Aku berharap sepanjang kewujudannya telah sedikit sebanyak memberi manfaat kepada pengunjung2nya walaupun kebanyakan catatan yang di nukilkan di sini hanyalah sebagai kenangan kehidupan sang empunya blog untuk di kongsi bersama.
Somehow Villabayu has given me many new friends via this cyber world....
and I really cherish that.
My many Thanks to all my families, friends and visitors... and my Apology if anything that have been written may not go well to some of you...

May our life will always be blessed by Allah swt ... InsyaAllah.

13 December 2008

Haji - Perjalanan Sepanjang Hayat

Segala puji bagi Allah ... Tuhan yang Maha Pengasih lagi Maha Pemurah ... segala pujian hanya untuk Nya ....

Semuanya telah selamat kembali dari mengerjakan haji pada hari Rabu 10.12.08 bersamaan dengan 12 Zulhijjah 1429H. Lebihkurang jam 8:10PM bas yang membawa kami selamat tiba di An-Nawa,RC Yanbu.
Sebagaimana yang di rancangkan, rombongan kami seramai 50 orang telah mula berkumpul di hadapan masjid An-Nawa sejak pukul 10 pagi. Malah ada juga yang sudah mula menunggu seawal 9:30. Suasana agak ceria dikalangan jemaah. Masing-masing teruja untuk menunaikan rukun Islam yang kelima ini. Namun ada juga di sudut hati perasaan bimbang. Yelah... macam-macam boleh berlaku... segalanya didalam ketentuan Yang Maha Esa. Sedih juga mendengarkan ada sahabat-sahabat yang tidak dapat turut serta walaupun persediaan sudah dibuat. Pasti ada hikmah disebalik apa yang berlaku....

Rombongan hanya bertolak dari An-Nawa jam 11:30 AM dengan dua buah bas coaster. Selain rakyat Malaysia, ada juga sorang dari South Africa dan pasangan dari Kanada (asal Pakistan tapi telah menjadi rakyat Kanada dan kini mengajar di sebuah kolej di Yanbu). Inilah kali pertama untuk aku dan kebanyakan kami pergi ke Makkah dengan bas. Satu pengalaman baru. Nak kata selesa tak lah tapi seronok gitu...

Pukul 3:40PM kami sampai ke Miqat Juffah. Berhenti untuk satu jam bagi membuat persiapan dalam ihram, solat dan berniat. Niat untuk mengerjakan haji adalah Rukun Haji yang pertama. Kebanyakan kami semua berniat mengerjakan Haji (Haji Ifrad), hanya seorang dua yang berniat melakukan Umrah kerana ingin mengerjakan Haji Tamattu'.
Sebaik bas bergerak meninggalkan miqat menuju Makkah, laungan talbiah mula kedengaran di dalam bas sehinggalah kami semua tiba di Al-Gazlah, berhampiran dengan Masjidil Haram pada pukul 8:00 malam. Hmm... hampir 4 jam juga dari Juffah, dimana kebiasaanya hanya satu jam saja untuk sampai. Masing-masing berpecah mengikut kumpulan masing-masing dan berjanji untuk datang semula ke bas pada pukul 3:00 pagi, setelah selesai melakukan Tawaf Khudum atau pun Tawaf Selamat Datang dan Saie' Haji. Sebelum pukul 3 pagi, semua telah berada di bas tapi bas hanya bergerak ke Mina jam 4:30 pagi. Satu lagi bas dah bertolak ke Mina seawal 2 pagi. Walaupun jarak dari Makkah ke Mina hanya lah 7 km, tapi kami hanya sampai ke khemah di Mina pada jam 7:00 pagi. 3jam setengah hanya untuk perjalanan sejauh 7km!!!

Letih jangan nak cakap lah.... so, selepas qada' solat subuh dan bersarapan, apalagi... tidurlah dulu. Lagipun, 8 Zulhijjah ni di panggil Hari Tarwiyah ataupun hari persediaan. Di Mina, sebagai mengikut sunnah Rasullullah, solat zohor, asar dan Isya' adalah di qasarkan tanpa di jamak.

9 Zulhijjah, selepas je solat suboh berjemaah di khemah, semua jemaah bersiap untuk bergerak ke Arafah untuk berwukuf. Maksud wukuf adalah berada di bumi Arafah walau satu saat sekalipun dalam sebarang keadaan dari gelincir matahari 9 Zulhijjah sehingga sebelum terbit fajar 10 Zulhijjah. Wukuf di Arafah merupakan Rukun Haji yang kedua. Tanpa berwukuf di Arafah, tidak sah lah haji seseorang itu. Jarak antara Mina dan Arafah adalah sejauh 7 km tapi ianya mengambil masa hampir 4 jam untuk sampai!! Kelihatan ramai yang berjalan kaki sahaja untuk ke Arafah dari Mina dan Makkah. Berbagai cara jemaah gunakan untuk sampai ke Arafah. Pada hari wukuf inilah semua jemaah haji berkumpul di Arafah serentak pada satu masa. Tiada tempat selain Arafah dimana doa pada Allah paling banyak dimakbulkan. Dalam sejarah, disinilah Nabi Adam bertemu semula dengan Hawa setelah dicampak keluar dari Syurga. Di ceritakan bahawa Nabi Adam s.a berdoa meminta ampun selama 12 tahun di Jabal Rahmah di Arafah ini sebelum dia diampunkan oleh Allah. Pada hari wukuf inilah juga, kain kiswah yang menutupi Kaabah di tukarkan kepada yang baru setiap tahun kerana semua jemaah haji berada di Arafah. Menjelang maghrib pada pukul 5 PM, semua jemaah mula berangkat meninggalkan Arafah untuk menuju ke Muzdalifah dan bermabit disana (bermalam). Bayangkan 3 juta manusia bergerak serentak ke satu tempat yang sama..... alamatnya, pukul 7:30 PM baru bas kami dapat bergerak keluar dan hanya sampai di Muzdalifah pada pukul 10 malam. Olehkerana khemah kami bersempadan dengan Muzdalifah, semuanya balik ke khemah dulu sebelum berjalan keluar ke Muzdalifah selepas tengahmalam. Bermabit atau bermalam seketika selepas tengahmalam di sini adalah antara wajib haji. Ada yang tidur di Muzdalifah dan bersolat suboh disini. Ada juga yang balik khemah di Mina. Jemaah perempuan dari kumpulan kami semua pulang ke khemah di Mina.

Bas tanpa bumbung ni dikatakan digunakan oleh jemaah haji dari golongan syiah.

Pagi 10 Zulhijjah, selepas waktu dhua, ada yang bergerak ke Jamrah untuk melontar Jamrah Aqabah dan seterusnya bertahallul dan bergerak ke Makkah untuk melakukan tawaf Ifadhah atau tawaf haji. Ada yang terus ke Makkah dulu untuk melakukan tawaf haji sebelum melakukan lontaran jamrah aqabah. Aku pula hanya melakukan jamrah Aqabah selepas waktu zohor dan bertahallul awal. Sesudah itu pulang ke khemah semula. Sepanjang berjalan ke khemah baru aku perasan banyaknya khemah-khemah persendirian di setiap pelusok di Mina. Malah ada yang berkhemah di pembagi jalan. Seawal perjalanan aku dah merancang untuk melakukan tawaf haji pada 11 Zulhijjah selepas solat suboh.

Maka selepas solat suboh 11 Zulhijjah aku, isteri dan beberapa rakan lain bergerak ke Makkah dengan van sapu untuk membuat tawaf haji. Tambang untuk satu van ialah SR400. Lebihkurang sorang SR45 dari Mina ke Makkah yang jaraknya lebihkurang 10 km saja. Ketika mula kami melakukan tawaf, keadaan tidak lah sesak lagi dan kami berjaya melakukan tawaf dalam tempoh 45 minit.Balik dari tawaf, kami melontar 3 jamrah, iaitu Jamrah Sughra, Wusta dan Aqabah atau Kubra. Melontar 3 jamrah pada hari Tasyrik (11, 12 dan 13 Zulhijjah) adalah wajib haji.

Kompleks Jamrah yang masih belum siap sepenuhnya. Baru tiga tingkat yang sudah dibuka. 2 lagi tingkat masih dalam pembinaan.
Olehkerana ramai yang mengambil keputusan untuk membuat Nafar Awal, iaitu meninggalkan tanah Mina pada hari Tasrik kedua (12 Zulhijjah), maka selepas je solat suboh, semua jemaah Malaysia kecuali dua orang terus melakukan 3 jamrah dan seterusnya bergerak ke Makkah untuk melakukan tawaf wida'.

Alhamdullillah, semuanya berjalan dengan lancar dan kami semua mula bergerak meninggalkan Kota Makkah pada pukul 3:00 petang. Kepuasan terpancar di setiap wajah. Seribu satu macam kenangan dan pengalaman yang tidak mungkin dapat dilupakan sepanjang hayat. Kini baru aku mengerti mengapa ramai yang sudah mengerjakan ibadat haji masih terus merindui dan berharap untuk melakukannya lagi....


KAMI MEMOHON KEPADA ALLAH SWT UNTUK SEMUANYA SUPAYA MENDAPAT HAJI YANG MABRUR, SA'I YANG DISYUKURI. SESUNGGUHNYA DIA (ALLAH) ATAS SEGALA SESUATU MAHA KUASA DAN SALAWAT ATAS NABI KITA MUHAMMAD SAW, KELUARGANYA DAN PARA SAHABAT-SAHABATNYA.

Gambar-gambar di http://picasaweb.google.com/Zuraili/TheHaj

04 December 2008

Selamat Hari Lahir Masrina

Hee.. hee... belum terlewat untuk aku ucapkan Selamat Hari Lahir pada isteriku Masrina Tumiran di blog ini. Nak kata terlupa tak lah... tapi agak sibuk sikit dengan persiapan untuk urusan mengerjakan haji, jadik tak ler teman sempat nak bukak blog ini.
Petang tadi kami bakal-bakal haji Malaysia dari Yanbu ada briefing session yang di kendalikan oleh Tuan Haji Ghazali. Briefing ini adalah untuk menerangkan jadual perjalanan serta persiapan2 terakhir sebelum berangkat ke Makkah pada hari esok. Alhamdullillah, semua bakal jemaah telah mendapat tasyrik masing-masing (pas untuk memasuki Makkah bagi mengerjakan ibadat haji). Tanpa tasyrik ni, tak siapa yang akan dibenarkan masuk ke kota Makkah walaupun rakyat tempatan. Seramai 50 orang yang akan bersama dalam kumpulan kami yang bekerja samada di Yansab maupun di YUC/YIC. Dari Yansab sahaja 40 orang.



Maka, bagi memudahkan urusan sepanjang perjalanan haji ini, kumpulan besar ini dibahagikan kepada 5 kumpulan kecil dengan setiap kumpulan dilantik seorang ketua.
Yang tak bestnya, ataupun dah memang cara kat Saudi ni, segala urusan semuanya last minute. Walaupun esok kami semua akan berangkat ke Makkah, tapi sehingga kini (dah maghrib) kami masih tak tahu bas mana yang akan mengangkut kami, di mana nak naik bas dan pukul berapa akan bertolak. Malah beberapa orang dari kami termasuk aku, cuma tadi je baru dapat tasyrik.

Walau macam mana pun, insyaAllah segalanya akan berjalan dengan lancar. Inilah dia bakal-bakal jemaah haji Malaysia dari Madinat Yanbu Al-Sinaiyah, Saudi Arabia.

Kami sahut panggilan Mu ya Allah! Kami sahut tidak ada sekutu bagi Mu ya Allah kami sahut!
Segala pujian, nikmat dan kerajaan adalah kepunyaan Mu ya Allah!
Tidak ada sekutu bagi Mu.

30 November 2008

Meetings In Jubail

Jubail, the so called twin city of Yanbu, terletak disebelah pantai timur KSA manakala Yanbu di sebelah pantai barat. Jubail juga di kenali sebagai Sabic city kerana terdapat 13 syarikat affliate SABIC di bandar ini. Penerbangan dari Jeddah ke Dammam (airport yang paling dekat dengan Jubail) mengambil masa 2 jam. So, from Dammam to Jubail took another 45 minutes. Mula-mula tu ingat nak stay kat hotel disitu, tapi tukar pikiran bila dah berjumpa dengan kawan-kawan dari Malaysia ni.
Malam pertama tu aku dok kat rumah Zaki and the gang kat atas ni. Dari kanan- Hafiz , Zaki (empunya blog dzalkafya), Hasrul (empunya blog frienzeedebug), aku, James dan another Zaki. Thanks guy for your hospitality.
Esoknya aku ada meeting kat Intercontinental Hotel, terletak di Fanateer, RC dan selepas lunch aku ke Petrokemya pulak.
Makan-makan di restoran turkistan bryani. Zaki, Hafiz, Sopian (alias mata, respect sama dia pasal baru je 2 bulan kahwin dah ditinggalnya bini tu), James, Zaki, Bashir (ex-Petronas), Mokhtar & Hasrul.
Si Hafiz & Zaki (acong) asyik menyelit je nak interframe, sebelah kiri aku Hj Shafiee dan Khairudin (thanks Din for belanja kita orang semua makan). Dia orang semua ni kerja kat Saudi Kayan. It is one of the latest SABIC affiliates.
Bangunan atas ni adalah Headquarters SABIC di Jubail. Terletak di corniche fanateer, gambar bawah.

Yang ini pulak bersama dengan Usop dan Gosten, anak buah Bung Hasan Cogen II. Tak sangka lak si Usop kering gak hati datang ke KSA. Ada beberapa lagi yang kerja kat Ibn Zar, tak sempat nak bergambar. Anyway, I was so delighted with the warm hospitality given by them. Malam kedua aku tidur kat rumah Hj Shafiee, Mokhtar, Pian, Bashir dan sorang lagi lupa lak nama dia.

Dua-dua malam aku kat Jubail ni tidur pukul satu lebih... nice dapat jumpa engkorang semua. Nanti kalau datang Makkah, jangan lupa bagitau kita orang yang kat Yanbu ni, bolehlah kita plan buat gathering Malaysians Yanbu-Jubail pulak....


Since dah bercerita pasal Jubail, here are some descriptions about Jubail Al-Sinaiyah that I extracted from Saudi Networks.

Located near the oil producing area, it was found suitable as the site of the world's largest petrochemical complex.
Jubail industrial city has been divided into five zones:

1.The Industrial Zone has nineteen main factories with 136 ancillary installations, and produces steel, aluminum, plastic and fertilizers under the supervision of the Saudi Basic Industries Corporation (SABIC). This zone covers an area of 8,000 hectares, or approximately eighty kilometers. In catering to diverse needs, SABIC leases fully developed and fully equipped industrial sites at nominal rents.

2.The Residential Area is composed of eight localities built on an adjacent island linked to the mainland. There are 40,000 inhabitants. The area has the capacity to accommodate 375,000 people in modern up-to-date houses.

3.The Airport Area, covering an area of 250 kilometers, has the capacity to receive all types of aircraft and handles the transportation of passengers and freight.

4.The Picnic Zone, situated to the West of the industrial zone, covers an area of 204 kilometers. To the residents of the city, it is an invaluable recreation area. It encompasses verdant sites, playgrounds and facilities for water sports. The zone is set among abundant trees and rare plants.

5.Al-Batwah Island is affiliated with Jubail Industrial city. A picnic site with a park and a zoo, it features plant nurseries, fishing sites and a marina.

The main projects in Jubail under SABIC are the following:
1.The Saudi Iron and Steel Company (Hadeed)
2.The Saudi Methanol Company (Al-Razi)
3.The Jubail Fertilizer Company (Samad)
4.The Jubail Petrochemicals Company (Kemya)
5.Saudi Petrochemicals Company (Sadaf)
6.The National Methanol Company (Ibn Sina)
7.The Arabian Petrochemicals Company (Petra-Kemya)
8.The Oriental Petrochemicals Company (Sharq)
9.The National Industrial Gas Company (Gas)
10.The National Plastics Company (Ibn Hayyan)
11.The Saudi-European Petrochemicals Company (Ibn Zahr)
12.The Saudi Chemical Fertilizer Company (Ibn Al-Bitar)


25 November 2008

Dinner Arab

Inilah dia dinner aku semalam. Kalau tak silap aku, nasi ni dipanggil nasi sayadi. Memang selama 8 bulan aku kat sini, belum jumpa lagi nasi arab yang ini. Tak de daging maupun ayam.... segala lauk dan masakan adalah ikan semata, berbagai jenis ikan. Mula-mula tu makan okay jer, tapi ada rasa muak sikit bila dah makan banyak. Pulak tu bila nasi aku dah hampir abis, di tambahnya lagi, jenuh aku nak perabis kan.

Semalam kawan setempat kerja jemput datang ke rumah untuk makan malam. Tapi dia cuma jemput aku je, bukan satu keluarga. In fact dia pun ada jemput beberapa kawan dia yang lain. Ini adalah kali ketiga aku bertandang ke rumah orang tempatan dan yang ini betul-betul aku dijamu.

Dekat dua jam jugak kat situ. Seperti kebiasaannya, mula-mula sampai, tetamu akan dihidangkan dengan 'kawa', sejenis kopi arab yang pahit dan rasa herba beserta dengan kurma. Dah hampir sejam, barulah dijemput untuk makan the main course tu. Dah siap makan, pekena pulak dengan dessert dan teh herba. Lepas tu barulah angkat punggung balik. Antaranya yang hadir tu termasuklah seorang dari Sudan dan Mesir. Yang bestnya ada sorang arab tu cakap dia rasa seronok dapat berjumpa dan berbual dengan Malaysian. First time katanya.... hmmm... rasa so proud to be Malaysian....

23 November 2008

New Links to KSA & Malaysia

I have added a new link to my blogging friends and frequent visitors to villabayu in Malaysia as well as in KSA. I hope you don't mind if your site has been put a link here.

--------------------------------------------------------------------------------------------

"Until one is committed, there is hesitancy, the chance to draw back, always ineffectiveness. Concerning all acts of initiative and creation, there is one elementary truth the ignorance of which kills countless ideas and splendid plans: that the moment one definitely commits oneself, then providence moves too.

All sorts of things occur to help one that would never otherwise have occurred. A whole stream of events issues from the decision, raising in ones favor all manner of unforeseen incidents, meetings and material assistance which no man could have dreamed would have come his way. "
''Whatever you can do, or dream you can, begin it! Boldness has genius, magic, and power in it.''
(Johann Wolfgang Von Goethe)--W.H. Murray, of the Scottish Himalayan Expedition

21 November 2008

Berkelah Di Al-Hasi

Mulanya rancangan aku untuk pergi explore bandar Umluj, lebihkurang 150 km utara dari Yanbu. Yelah, daripada duduk diam kat Yanbu tu dan tak kemana-mana, baik aku explore tempat2 yang belum berkesempatan untuk di kunjungi. Umluj ni salah satu bandar tua juga di Arab Saudi ni. Namun plan bertukar bila aku teringat ada satu pantai yang pernah disebut oleh member2 arab yang dia orang kata cantik dan menarik untuk snorkel dan beach dive. So, aku pun plan nak berkelah di pantai tu sambil nak survey-survey area kat situ. Daripada pergi sorang, aku pun suruh wife aku call yang lain2 kot-kot ada yang nak ikut serta. Maka akhirnya 4 family ikut serta - Hj Rosehizat, Hj Ghazali, Hj Adin dan Hj Zainudin. Berkonvoilah kami bergerak menuju ke utara selepas zohor.
Perjalanan menuju ke utara dengan Highway No. 5. Sebelah kiri laut, sebelah kanan padang pasir. Pemandangan yang menarik dan lain daripada perjalanan ke Madinah ataupun ke selatan.
Dah kat spot picnic tapi bukan nya pantai Al-Hasi yang aku dok nak survey tu. Olehkerana tak de jalan tar nak sampai ke kawasan pantai ni, maka kita orang pun decide lepak je kat sini.



Professional photographer dengan kamera kesayangannya. Lepas ni sure banyak gambar2 menarik di Maka Terimalah....

Selepas solat maghrib dan makan malam, kami pun bergerak pulang ke Yanbu. Seperti biasa, more stories and photos di Mama Bungas.....

15 November 2008

Selamat Hari Lahir Nabilah Syuhada

SELAMAT HARI LAHIR YANG KE 7. SEMOGA NABILAH MENJADI ANAK YANG SOLEHAH DAN BERJASA PADA AGAMA, BANGSA DAN NEGARA......

14 November 2008

Scuba & Snorkel


It was another great weekend. I brought along my family together with Samkae's family for scuba diving and snorkeling in the Red Sea. It was exciting to see my two daughters doing discover scuba with the guide from my dive master friend, Kader Sheikh. The other two daughters cuma buat snorkeling je pasal belum cukup umur untuk buat scuba. Si Hanisah tu dok mintak je nak scuba macam kakak dia.

Lama jugak kita orang kat tengah laut tu. Selesai anak-anak aku buat discover scuba diving, we have fun doing snorkeling pulak. Bila dah puas kat Wasel 7, kami pun bergerak pula ke Wasel 9. Di Wasel 9, cuma divemaster, aku dan Samkae je yang buat dive. Yang lain-lain buat snorkeling. We managed to go down as deep as 60 feet without any problem.

Wonderful... more story and photos underwater is at My Other World site, Yanboq Under Water.

07 November 2008

Madinah Al-Munawarrah

Musim haji dah pun tiba. Ramai jemaah haji sudah mula membanjiri Kota Madinah. Daripada Malaysia saja sudah 21 penerbangan yang sudah tiba. Semuanya terus ke Madinah dulu. Agak terperanjat gak bila turun dari kereta kerana cuaca yang agak dingin, aku rasa mungkin dalam lingkungan 20~22 Celcius. Kira nyaman gitu, tak macam selalu dimana cuaca di Madinah kebiasaannya lebih panas dari Yanboq.














Tak sangka dapat berjumpa dengan Tn Hj Azhari Mohd, antara 'sifu' aku dalam dunia politik. Beliau juga adalah jiran aku di Seri Alam. Semasa pilihanraya yang lepas, beliau merupakan Pengarah Pilihanraya DUN Pasir Gudang manakala aku mengetuai urusan pengundi dan SPR.













Suasana di Masjid Nabawi selepas solat Zohor. Kelihatan ramai jugak jemaah haji dari Malaysia.

Gambar isteri dan anak2 dengan Pak Long Tampok, cuma selepas maghrib je baru dapat jumpa. Itu pun dengan Pak Long je.
Masjid Nabawi di wakru malam sebelum berangkat pulang ke Yanbu.

02 November 2008

Jeddah-Makkah

Konsulate Malaysia Jeddah menutup tirai rumah terbuka Syawal. Majlis yang cukup meriah yang dihadiri sendiri oleh Duta Besar Malaysia ke Arab Saudi iaitu Professor Madya Syed Omar Syed Mohamad Al-Saggaf.
Berbagai lapisan masyarakat Malaysia yang hadir memeriahkan suasanaYang berbaju batik tu penyanyi jemputan dari Yanbu dengan bayaran SR100
(Gambar di cedok dari mksuzana.fotopages.com , isteri MK)

Keesokan harinya, selepas menghantar family di Mall Of Arabia, aku dan Hj Ghaz ke Ziebart untuk pasang windows tinted film. Quality wise, not that impressive. Niat nak cari kawasan kedai2 accessories kereta tapi tak terjumpa, cuma sebelah petang je baru jumpa. Maybe next trip kot.
Food Court di Mall Of Arabia .... siang memang kosong je, tapi kalau malam terpaksa tunggu turn nak dapat tempat.

Siap urusan di Jeddah, lepas Maghrib kami bertolak ke Makkah pulak. Ambik peluang keadaan Kota Makkah yang agak lengang.

Keaadan di dalam masjid yang boleh dikatakan kosong.

Jalan Ibrahim Khalil di pagi Jumaat. Boleh dikira kenderaan yang lalu.

Di kawasan Multazam, dataran Kaabah...

Cerita lanjut, sila lah ke http://www.mama-bungas.blogspot.com/

01 November 2008

Quran Menjawab

KENAPA AKU DIUJI?
QURAN MENJAWAB
Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; ‘Kami telah beriman’(‘I am full of faith to allah’) sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji org2 yang sebelum mereka, maka sesungguhnya ALLAH mengetahui org2 yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui org2 yang berdusta(Surah AL-ANKABUT ayat 2-3)

KITA BERTANYA: KENAPA AKU TAK DAPAT APA YANG AKU IDAM-IDAMKAN?
QURAN MENJAWAB
“Boleh jadi kamu membenci sesuatau tu padahal ia amat baik bagimu,dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu,padahal ia amat buruk bagimu,ALLAH mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.’(Surah AL-BAQARAH ayat 216)

KITA BERTANYA: KENAPA UJIAN SEBERAT INI?
QURAN MENJAWAB
“ALLAH tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya”(Surah AL-BAQARAH ayat 286)

KITA BERTANYA: KENAPA RASA FRUST?
QURAN MENJAWAB
“Janganlah kamu bersikap lemah,dan janganlah pula kamu bersedih hati , padahal kamulah org2 yang paling tinggi darjatnya,jika kamu org2 yang beriman”(Surah AL-IMRAN ayat 139)

KITA BERTANYA: BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?
QURAN MENJAWAB
“Wahai orang-orang beriman!Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan),dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh,di medan perjuangan,dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah(be fearfull of ALLAH The Almighty)kamu kepada ALLAH supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan).”“Dan mintalah pertolongan (kepada ALLAH) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang;dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk”(Surah AL-BAQARAH ayat 45)

KITA BERTANYA: APA YANG KITA DAPAT DARIPADA SEMUA INI?
QURAN MENJAWAB
“Sesungguhnya ALLAH telah membeli dari org2 mu’min diri,harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka……..?(Surah AL-TAUBAH ayat 111)

KITA BERTANYA: KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?
QURAN MENJAWAB
“Cukuplah ALLAH bagiku ,tidak ada Tuhan selain dari NYA….Hanya kepadaNYA aku bertawakkal.”(Surah AL-TAUBAH ayat 129)

KITA BERKATA: AKU TAK DAPAT TAHAN!!!!
QURAN MENJAWAB
“………………….dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat ALLAH.Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat ALLAH melainkan kaum yang kafir.”(Surah YUSUF ayat 12) JANGANLAH KITA MENGELUH RAKAN-RAKAN…KERANA ADA ORANG YANG LEBIH BESAR DUGAAN BERBANDING KITA…..HANYA PADA NYA KITA BERSERAH…..

25 October 2008

The 1st dive in Red Sea

As early as 7:00 AM we (Pok Lah, Samkae & myself) were already at the marina of Yanbu RC. Later we were joined with 2 Egyptians and 3 Saudi divers. Somehow, only after an hour that we managed to leave the marina as there was kind of registration with the Coast Guard Office. For a foreigner, they need the Iqamah and the diving license.

More story and photos at Yanboq Under Water.

23 October 2008

The Other World

Alhamdullillah, things have been settling quite well for us. All my kids have been to the schools though at two different schools. Hari Raya mood is stil there with open house almost every night, just like in Malaysia.
Now, it's timely for me to start pursuing my new activity here in the kingdom - scuba diving.

The first article about " Yanbu Dive Sites" has been posted. My new blog Yanboq Under Water has been 'officially' launched yesterday with the purchase of my new diving suit. Together with Pok Lah (Abdullah Hamdi), not Abdullah Badawi, Hj. Fadhil, Samkae and the arab dive master, we have planned for our first scuba diving experince tomorrow.

Dare the challenges? Come and join us ....
To see and experience the other side of the world, visit my Yanboq Under Water

20 October 2008

Welcome to Saudi Arabia

Welcome to the kingdom....
yep, many of my friends and other Malaysians soon will be leaving to Saudi Kayan, Jubail and start a new life there. My advise, know what is your objectives, your reasons for leaving Malaysia and go for it... of course there will be challenges, but challenges
are meant to be overcome. If you know what you want or dream of and stick to it, then any challenges that you might face will be just insignificant.

Well, life is great here!!!

17 October 2008

Raya Gathering Events

Alhamdullillah ... majlis yang cukup meriah dan menyeronokkan.

Siapa kata tinggal kat Arab Saudi ni membosankan.... hujung minggu yang cukup happening, hampir semua rakyat Malaysia yang tinggal di Yanbu telah sama-sama menjayakan majlis ini dan di serikan lagi dengan kehadiran teman-teman dari Makkah, Madinah dan juga anggota Konsulate Malaysia dari Jeddah bersama dengan keluarga masing-masing. InsyaAllah, majlis ini akan di jadikan satu majlis tahunan dan akan di masukkan dalam kalendar Malaysian Yanbu.

Pagi -1st trip pegi snorkeling - aku, Hj Fadhil, Leman dan anak aku...

Petang - Tazkirah untuk kaum bapa dan ibu serta majlis ramah mesra

Petang - Kem motivasi anak-anak yang dikelolakan oleh Ustaz Khairul dari University Ummu Qura, Makkah

Malam - majlis jamuan hari raya

Malam - Volleyball game selepas jamuan raya ...

Hari kedua - Family boat trip sekitar resort

More pictures on MySlide Show or click My Picture here http://picasaweb.google.com/Zuraili/RayaGatheringEvents