31 August 2008

Sejarah Ramadan...

* Ramadan: ertinya panas terik

* Bulan di turunkan Al Quran dan disebut (syahru ramadhana)

* Berlakunya Perang Badar Al-Kubra dan Islam mendapat kemenangan.

* Bulan dimana nabi mengambil balik Mekah dari tangan Musyrikin (Fathul Makkah) dan berakhirnya penyembahan berhala.

* Di dalamnya terdapat malam al-Qadar yakni malam yg lebih baik dari 1000 bulan.

* Di pilih sebagai kewajipan ibadat puasa.

* Di pilih untuk ibadat-ibadat lain (tadarus Al Quran, Terawih, Zakat Fitrah)


Kelebihan Bulan Ramadhan

* Kamu akan di naungi Ramadhan. (bagi yg telah meninggal dunia, terlepas dari siksa kubur)

* Bulan penuh keberatan

* Di dalamnya terdapat satu malam al-Qadar

* Ganjaran solat sunat sama dengan solat fardhu

* Manakala solat fardhu diberi 70 kali ganda ganjarannya

* Bulan sabar dan pahalanya adalah syurga

* Bulan menambah rezeki

* Menambahkan pahala dalam buku catatan amal

* Bulan keampunan - doa yang paling makbul iaitu doa sebelum berbuka puasa, juga doa pada sepertiga malam.

* 10 hari pertama adalah rahmat,

* 10 hari pertengahan - pengampunan daripada Allah

* 10 hari terakhir - kemerdekaan dari api neraka.

30 August 2008

Ramadhan Datang Lagi...

Subhanallah! Ramadhan datang lagi.”kumengharapkan ramadhan kali ini penuh makna..agar dapat kulalui dengan sempurna..” Bulan yang menjadi kerinduan Nabi dan para sahabat kerana berkahnya.Begitulah juga kita hendaknya.Jadikan ramadhan ini fasa untuk kita mentarbiyyah diri dan keluarga kepada satu anjakan yang lebih baik dalam ibadat dan kecintaan kepada Allah!

Selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak ....

mohon ampun dan maaf dari kami sekeluarga....
Sempena kedatangan bulan Ramadhan ni, genap lah 5 bulan aku di bumi Arab Saudi. Hmmm... cepat betul masa berlalu, sebulan lagi setengah tahun. Tak sabar gak nak merasa berpuasa di sini. Orang-orang disini cakap bulan Ramadhan kat sini cukup hidup malamnya, sebab tu kita orang semua nanti masuk kerja pun pukul 10 pagi... balik macam biasa pukul 4 petang, 6 jam je kerja. Cuti Hari Raya pulak bermula dari 7 malam terakhir dan ramai jugak kawan-kawan yang akan pulang bercuti. Ada yang akan datang sini semula bersama keluarga masing-masing... Aku pulak akan beraya di Makkah bersama keluarga dan beberapa keluarga yang lain, InsyaAllah....

Arrangements afoot in Riyadh for RamadanArab News

The following news was an excerpt from Arab News.

RIYADH/JEDDAH: While Riyadh streets are being illuminated to give a festive atmosphere to welcome the advent of the holy month of Ramadan, extensive arrangements are being made in all the mosques to accommodate the additional number of worshippers throughout the month.Sequel to a directive issued by the Ministry of Islamic Affairs, Endowments, Call and Guidance, mosques this year will be open for worshippers 24 hours a day.

According to the circular, imams of all the mosques in the Kingdom have been instructed to keep the places of worship tidy and to ensure adequate and uninterrupted supplies of power and water during the holy month to meet the requirements of the increased number of Muslims who go for Taraweeh, which follows the regular Isha prayers.

Midnight prayers (Qiyamul Lail) will be conducted from 1 a.m. from the 20th of Ramadan till the end of the holy month. Private establishments that have been contracted for mosque maintenance works have been asked to be on duty at nights during the holy month to guarantee continuous water and power supply in all the worshipping places.

Improvised partitions for ladies are being built in mosques that do not have separate prayer halls for women. Some of the mosques are busy replacing their old carpets with new ones and others are being color-washed to give them a fresh look during the holy month.

Yesterday, the Friday noon prayers focused on the significance of the holy month. Welcoming the advent of the holy month, imams appealed to the people to strictly adhere to the teachings of the Qur’an and the traditions of the Holy Prophet Muhammad (peace be upon him) during this period.

— Mohammed Rasooldeen in Riyadh and Galal Fakkar in Jeddah contributed to this report.

26 August 2008

Malaysia Ku

TAHNIAH ......

khas buat pengundi2 di Permatang Pauh!!!

SELAMAT MENYAMBUT HARI MERDEKA BUAT RAKYAT MALAYSIA !!!

Walau jauh beribu batu, namun Malaysia tetap di hati ...

24 August 2008

Jalan Lagi Ke Madinah



Today's Quote:

Boleh jadi apa yang tidak kamu sukai itulah yang baik bagi kamu, danboleh jadi pula apa yang kami sukai itulah yang tidak bagi kamu. Allahmengetahui sedangkan kamu tidak mengetahui.

Macam ni ler kehidupan kat sini, kalau tak ke Makkah, ke Madinah... tak pun ke Jeddah. Tapi mostly samada ke Makkah or Madinah...Bila asyik berjalan je ni, terpikir gak, bila nak cepat simpan duit ni. Tapi peluang macam gini bukan senang nak hadir dalam hidup kita.... alhamdullillah ...

Last weekend kami sekeluarga ke Madinah dan untuk pertama kali nya aku bermalam di sana setelah beberapa kali ke sana ... cerita dan gambar boleh lawat ke blog isteri aku di

http://mama-bungas.blogspot.com/2008/08/susu-unta.html

Bila berjalan-jalan macam ni, lupa sekejap masalah-masalah lain...

Aku lak masih dok pikir option-option untuk sekolah anak-anak aku. Rancangan awal sudah lari sikit... dua orang accepted ke YIS, dua orang lagi tak. Kira dah sebulan setengah budak-budak ni tak bersekolah ni...

Hujung bulan ni pulak, Shah and family (Kembara KSA) akan kembali semula ke Yanbu... he..he.. nak kena cari kereta sendiri ler ... dua bulan dok pinjam kereta dia. Terima kasih banyak-banyak Shah.... minggu ni InsyaAllah confirm keta apa aku nak beli...

Masalah kerja setakat ni tak de sangat, alhamdullillah... seperti yang aku dok cerita sebelum ni, life here is slow and steady ... take it easy ...

18 August 2008

Not a Good News Though!


Today's Quote:
Saya ada satu epal, anda ada satu epal. Kita tukar epal, anda ada satu dan saya tetap ada satu. Jika anda ada satu ilmu dan saya ada satu ilmu, kemudian kita tukar ilmu tersebut, anda ada dua ilmu dan saya ada dua ilmu...



It was just like a bombshell hit direct into my head when I learned that my two daughters are not accepted to YIS due to their low performance in the placement test. Urusan tak selesai lagilah nampaknya ... At time of writing this, I have not decided anything yet ... tengah dok pikir few options.

Kesian lak aku tengok anak-anak aku tu bila dapat berita ni. Apa-apa hal pihak YIS tak lah tutup terus pintu untuk dia orang. They let me borrow few books to go through and plan to resit for the placement test.
Tak pe, boleh cuba lagi cuma masalah nya aku kena cari jugak sekolah lain kot untuk sementara waktu.

At the same time approval from MOE is still pending. Inilah antara mehnah-mehnah yang perlu dihadapi bila hidup di rantau orang ni...
Next week another two daughters will sit for the placement test... tak taulah macam mana pulak tu...
Aku cuma berharap this kind of setback will make them become stronger and manage to succeed in the future ...

08 August 2008

Malaysians Update

Masjid di rumah aku
A total of 58 Malaysians now are working in Yansab and the number is growing. The most recent batch just arrived 3 days ago and the next one will be on 13th August 08. Out of 58, there 6 of us already have their family staying together here in Yanbu. Welcome to Hj Ghazali's and Zainudin's family who just arrived last nite... ahlan wa sahlan....

InsyaAllah, there will be another 2 families arrive end of this month. Nampak gayanya Hari Raya tahun ni dah boleh buat marhaban...
Oh yeap... sebelum terlupa, sesiapa yang belum tahu, kita sudah ada dua yahoogroup di Yanbu,jadi sesape yang belum join atau sesape yang nak join bolehlah hantar e-mail ke :


malaysian_yansab@yahoogroups.com (hanya terbuka kepada Yansab-moderator Hj Ghazali)

malaysianyanbu@yahoogroups.com (moderator Hj Suhaimi)


Di pantai RC

Lagi Urusan dah selesai


Today's Quote:
"In the confrontation between the stream and
the rock, the stream always wins - not
by strength but by perseverance."

Satu lagi urusan dah selesai….. pendaftaran anak-anak di Yanbu International School (YIS)… walaupun segalanya dah ready tapi still pending approval dari Ministry Of Education. YIS akan officially start the new season 2008/2009 on 18th August 08 tapi anak-anak aku akan mula lewat sikit, hopefully tak lah lewat sangat….

Based pada tarikh lahir, Haziqah akan ke 8th Grade, Nazihah ke 7th Grade, Hanisah ke 4th Grade dan Nabilah ke 1st Grade…. tapi final grade akan bergantung kepada placement test dia orang….

Bila dah siap submit segala dokumen yang diperlukan oleh YIS dan MOE, kami dibawa melihat persekitaran sekolah… hmmm… bila tengok anak-anak macam happy je, lega rasa.

Pada sesapa yang nak hantar anak mereka ke YIS, you may visit to my earlier posting with regards to required documents at

By the way, the so called Iqamah for the family dah siap lama. In fact you need to have the family details and photo in your iqamah ready before you can submit all documents for school registration. Here are the steps for putting your family photo in your iqamah:-



1) Another medical check up for the iqamah application. You need to request the form from the Government Relation Officer. This time the check up is not thta detail like in Malaysia.

2) Take family photo (wife and kids only) at photo shop. The photo will be put into your iqamah.

3) Once the medical result is out, send it to the company's Government Officer.

4) Once ready, you need to surrender your family's passport to the company as well as your Iqamah.

5) After 2 weeks, your Iqamah with your family photo is returned along with your family's passports.