25 June 2008

Malam Silaturrahim Malaysians in Yanbu


Inilah dia gambar-gambar semasa Malam Silaturrahim di Radisson Hotel, Yanbu pada minggu lepas 18hb Jun 2008. Semua gambar-gambar ni di ambil oleh Tuan Hj Ghazali A Aziz (Maka Terimalah .... ).

24 June 2008

Kenduri sikit ...


Malam tadi sempat lagi panggil kawan-kawan kat RC untuk majlis tahlil ringkas, doa selamat masuk rumah dan sikit makan-makan. InsyaAllah, next time panggil kawan-kawan kat balad pulak. Alhamdullillah, ramai gak yang dah dapat rumah. Bile bercerita pasal rumah ni, memang pening sikit pasal pilihan dan budget yang terhad. Di dalam posting yang terdahulu, aku ada bercerita pasal rumah ni.
Anyway, some guidelines with regard to accommodation here in Yanbu. Basically, there are 2 places where Malaysians reside, namely Yanbu downtown or better known as balad here and Royal Commission or RC. The distance between these two places is about 20km. Our workplace is near RC, which is about 10km. RC is between the downtown and the company.In general, rental cost in RC is higher than in the downtown. For example, 2 bedroom apt (not furnished) in RC ranges from 22k to 25k but in downtown it may cost about 15K.
As for my house ni, it consists of 3 bedrooms, 3 bathrooms, 1 family hall, 1 kitchen, 1 dining hall and 1 guest hall. It is a link house. No furniture except the kitchen cabinet, aircond and wardrobe in every room. It cost me SR30k a year and I need to pay in advance for 6 months rent. Some owner may ask for a lump sum of one year rent.Kat RC ni, the place is like living in suburban area like Subang Jaya or Seri Alam gitu. You may get an apartment or link house or a villa (sharing basis). Of course there are less shops in RC, unlike in downtown where you can find just find anything within a walking distance.

20 June 2008

Jalan-Jalan Di Madinah

Semalam aku, Wan, Zainudin (OBM) dan Hj Fadhil ke Madinah. Kami saing sekali dengan Suhaimi sekeluarga (Tentang Sesuatu). Bertolak dalam pukul 7:30 dari RC. Sebaik saje memasuki Madinah, kami terus menuju ke Masjid Nabawi manakala Suhaimi ke Masjid Quba.
Selesai Solat Zohor, kami semua pegi ke Restoran Indonesia untuk makan tengahari. Suhaimi yang bawak kami ke situ. Lepas makan kami bergerak ke bukit magnet. On the way balik, sempat singgah kat kebun kurma. Lepas tu kami terus ke ladang unta untuk minum susu segar. Memang betul kata Leman, sedap rupanya susu unta ni, tak bau dan tak rasa hanyir pun. Agak lama gak lepak kat situ walaupun bau sekitar tempat tu kureng sikit ... dah nama nya kandang unta ...
Dah kenyang minum susu unta (wan yang paling banyak minum), kami ke pasar barang-barang terpakai. Memang murah banyak lah perabot-perabotnya. Kebanyakannya satu set sofa purata harganya dalam SR500 ke bawah. Cantik-cantik lagi pulak tu... tapi dalam tu banyak jugak junk items. Kita orang dah plan nak pegi lagi untuk beli kat situ je untuk barang perabot.

18 June 2008

Coretan Malam


Today's Quote :
Hendak belayar ke Teluk Betong
Sambil mencuba labuhkan pukat
Bulat air kerana pembetung
Bulat manusia kerana muafakat



Ni baru je balik dari Majlis Malam Silaturrahim Malaysia & Singapura di Yanbu. Majlis diadakan di Radisson Hotel. Seronok kerana hampir semua rakyat Malaysia samada yang bekerja di Yansab, di YIC, YUC dan Natpet dapat bersama meraikan majlis tersebut dan berkenal-kenalan. Ada 54 orang yang hadir pada majlis tadi. Sesape yang belum sampai Yanbu ni, kena tunggu lepas raya lah untuk perjumpaan seumpamanya. InsyaAllah gambar-gambar pada majlis itu akan dipaparkan sedikit masa lagi. Esok aku akan ke Madinah, nak cari sedikit buah tangan untuk di bawa pulang ke Malaysia. Hee... bestnya nak balik....

Gambar kat atas dan bawah ni pulak ialah pokok kurma di hadapan dalam rumah aku. Banyak gak buahnya, mungkin 2 bulan lagi masak lah tu....


Aku ingat nak letak beberapa info tentang kos hidup kat sini tapi dah lewat malam ni, mungkin aku letak kat post akan datang lah...

13 June 2008

Jerebu Pasir



Ini dia jerebu pasir di Yanbu. Aku dalam perjalanan ke bandar Yanbu untuk mengambil Omeer dari Danat Hotel ke LightHouse Hotel. Gambar ni dia ambil di simpang Panda Hypermarket.Ni kira macam mild sand storm kot...



Perit gak bila jalan kat luar tu, memang susah sikit nak bernafas. Nak bukak mata pun payah. Visibility aku agak dalam lingkungan 20 meter je.

10 June 2008

International Schools In Yanbu

Today's Quote:-
Warnakan diri dgn keikhlasan.. lukiskan diri dgn senyuman. Gambarkan wajah dgn kemuliaan..Lakarkan hati dgn budi suci
Pening kepala dibuatnya bila pikirkan pasal sekolah anak-anak kat sini. Memang tak banyak pilihan tentang sekolah kat Yanbu ni. Bacalah posting dari SHAH of Kembara KSA at http://kembaraksa.blogspot.com/ tentang international schools kat sini.
Anyway, dapat good news dari Shah sebentar tadi bahawa anak dia dah dapat approval dari Ministry of Education Arab Saudi. Sesape yang tak tahu, muslim kids must get an approval from MOE for admission to international schools. Previously, there was no problem in geting the approval tapi recently there was kind of new regulation prohibiting muslim kids from enrolling into american or british international schools. For details, please read posting by Shah at http://kembaraksa.blogspot.com/
I have decided to send my 4 schooling kids to YIS, even though I have to top up about SR4000 a month becoz company tak fully cover the cost. For info, school fees kat YIS ni range from SR43k to SR48k per year depending on which grade. Other international schools average fees are around SR9k to SR14k a year. Of course, there are big differences in term of infrastructure, environment, teachers etc. Need to check out yourself and compare, then decide.
School Enrolment Requirements for YIS:
A) Submission for MOE Approval
1) Letter from company confirming father's position.
2) TWO copies of a certified last school report.
3) TWO copies of student's passport inclusive the visa page.
4) TWO copies of full father's residence permit (Iqama)
B) For YIS
1) One copy of child's passport including visa page.
2) ONE copy of father's iqama with family page.
3) Child's immunization card
4) ONE copy of recent physical examination by medical doctor.
5) Previous school records that include report card from last school attended.
Here is the website for YIS www.isgyis.org
Another international school, Radhwa International School at www.risyanb.com

06 June 2008

Aku Nak Balik Cuti

Today's Quote:

When life's problems seem overwhelming, look around and see what other people are coping with. You may consider yourself fortunate.



Pintu rumah terbuka untuk menyambut family aku ke sini. Alhamdullillah, tadi agent kat Malaysia called bagitau residence visa untuk family aku dah siap and anytime can pick up the passports. Tiket kapalterbang pun dah beli, cuti pun dah diluluskan, rumah pun dah ready, tinggal tunggu hari je lah ni.....
Yeap...aku akan pulang ke Malaysia on 25th June...bila dah macam gini rasa sekejap lah pulak. Tup-tup dah 2 bulan seminggu aku kat tanah arab ni. Tak sabar betul nak balik Malaysia ni. Memang rindu betul dengan suasana di Malaysia, especially hujan lebatnya. Aku akan datang semula ke Yanbu pada 2hb Julai bersama dengan family aku...InsyaAllah...
Tak tau lah macam mana dia orang boleh cope dengan keaadan cuaca yang amat panas nanti. Lepas ni, nak uruskan pasal sekolah anak-anak pulak...Sekolah disini pula kebanyakan akan mula tutup untuk 2 bulan dan akan di buka semula dalam bulan Ogos.
Selama dua hari ni aku dok upah mat bangla buat beberapa kerja maintenance dan cleaning kat rumah aku ni. Alamatnya - No. 4, Madkhal 14, Radwa 6, Jazeerah, Royal Commission, Yanbu, KSA. Maknanya weekend ni aku tak kemana, cuma ke bandar Yanbu je cari barang-barang rumah.

How To Find And Eliminate Energy Traps

You may not realise it but as you are reading this article, you are surrounded by energy traps that are silently sapping away your energy.

The energy traps in your life have often been with you for so long that they have become a familiar part of your surroundings and have therefore become invisible. Once you become aware of these energy traps you can start reclaiming your energy and redirect it towards achieving your goals and dreams.

The first type of energy trap is the 'stagnant energy trap' which consists of the hoard of 'things' that we unconsciously keep even though we really don't need or use them.

Stagnant Energy Traps At Home

If you're like most people, your home is full of energy traps that result from the accumulation of items over the years. Here is a list of common energy traps you will find in most homes:

Cupboards crammed full of things you don't need and will never use
Bookshelves filled with books you haven't read for years and will never read again e.g. old school books
Drawers filled with items that you can do without
Desks cluttered with papers that are no longer relevant
Energy Traps At Work

Likewise, at work we are often surrounded by stagnant energy traps such as:

Filing cabinets filled with out dated paper work
An email in box that is overflowing (This is one of my current energy traps!)
Cupboards and drawers as per home based energy traps
One of the best ways to generate more energy in your life is to eliminate the clutter from your home and office environments. Each time you eliminate a stagnant energy trap, you will feel a weight lift from your shoulders.

The second type of energy trap is the 'annoying energy trap'. These energy traps are made up of the items that have been lingering on your To Do List for months or years but are never a high enough priority for you to actually do them. They are the things you know you really should do 'some day'.

For example, several months ago I cracked the cover of the side mirror of my car. I knew I should get it fixed but it was such a low priority that it never got done. However, every time I saw the mirror it annoyed me. When I finally had the mirror fixed I instantly felt that long standing annoyance evaporate.

Today I'd like to help you to identify and eliminate the stagnant and annoying energy traps in your life. Below you will find a link to download a worksheet you can use to get the process under way.

Please don't make the mistake of trying to eliminate all the energy traps in your life at once. The best way to approach this is to compile your list and then try to eliminate one energy trap per week.

When you have removed the unnecessary clutter from your home and work environments and you have completed those annoying items on your To Do List, you will find that you will release a great deal of pent up energy that you can redirect into the pursuit of your most important life goals.



Anthony Fernando

03 June 2008

Hujung Minggu Di Makkah

Minggu lepas aku turun ke Makkah untuk berjumpa dengan kakak sedara aku, Kak Gee bersama family dia dan jugak member lama masa belajar kat KPP dulu.


Kak Gee dan Abg Hamzah bersama dengan anak-anak. Punyelah lama tak jumpa, kat Makkah gak dapat ketemu ek?



Gambar sebelah tengah menikmati
makan tengahari, nasi beriyani kambing dengan kari kambing. Lepas tu semua sakit perut je.....









Bersama dengan sahabat lama , Amir S di hadapan Masjidil Haram. Member-member ramai yang dah montel-montel, aku gak yang maintain....hee...he...