20 June 2009

Al-Hasi - Madinah - Riyadh

Rancangan awal nak gi menyelam ke Seven Sister (one of many Red Sea diving spots nearby Yanbu) bertukar ke pantai Al-Hasi. Kali ni ada dua orang rookie ikut serta - Zikhan dan Awang Ali. Welcome to the club.... so, pagi Khamis lepas kami bertolak ke Al-Hasi.



Otai-otai (Samkae dan Pok Lah) sedang memerhatikan Dosey dan Awang menyiapkan peralatan sebelum turun ke laut.



Berbincang macam mana nak buat 'bouyancy' atau kata lain imbangan badan dalam laut ketika menyelam. Memasing kusyuk mendengarkan penjelasan dari Samkae.


Lebihkurang dalam pukul 12:30 tghari, kami semua bertolak pulang ke Yanbu selepas makan nasi ambang yang di bawa oleh Fidah (wife Samkae). Oh ya.. Ramyzan dan family pun turut serta.



Semalam, Jumaat pula ke Madinah buat cari ole-ole untuk pulang ke Malaysia. Pemandangan diatas ialah bazaar di sekitar kawasan makam syuhada Perang Uhud. Saje pergi kesini pasal mama bungas nak cari buah zuriat. Ramai jugak yang kirim buah ni.... wallahu a'lam. Kita manusia ni berusaha je tapi segalanya mestilah dengan izin Allah. Selepas itu baru ke pasar kurma berdekatan dengan Masjid Nabawi. Dan seperti biasa memang tak sah kalau dah ke Madinah tak singgah Taiba Commercial Center dan Jarir BookStore.

Hari ini, (20.06.09), tepat jam 9:15 malam tadi kami sekeluarga selamat tiba di Riyadh. Stop over satu malam kat sini sebelum berangkat pulang ke Malaysia. InsyaAllah, semoga selamat perjalanan pulang kami esok.

15 June 2009

Yansab Recreation Center



Semenjak sebulan dua ni aku dan anak2 sering ke sini selepas waktu kerja. Tempatnya tak lah besar mana tapi cukuplah... ada swimming pool (~25m) serta pool untuk kanak2, snooker, ping pong dan juga bilik TV. Pusat ini terletak berdekatan dengan masjid Al-Murjan (Camp 4).
Junior swimming pool.

Walaupun ianya percuma untuk pekerja Yansab atau SR10 untuk 'guest', tempat ini selalunya lengang tanpa orang kecuali aku anak-beranak. Sekali-sekala tu ada lah dua tiga orang yang berenang di situ.
Waktu Operasi :0800~1200; 1700~2200 setiap hari. Hari Khamis khas untuk perempuan saja.

12 June 2009

Semalam di Makkah

Bertemu rakan-rakan maupun saudara mara yang datang dari Malaysia mempunyai keseronokannya yang tersendiri. Terasa teruja jer kalau dengar ada kawan atau sedara nak datang buat umrah... sebolehnya memang nak jumpa, tak kira lah samada kat Madinah maupun kat Makkah. Tapi kalau tak kena time nya, tak dapat gak jumpa.
Dua hari lepas aku turun ke Makkah lagi.... puas hati kerana dapat berjumpa dengan tiga rakan-rakan dari Malaysia.
Zulpa, isteri dan dua orang anak aku sedang makan-makan. Kawan semasa aku kerja kat Kemaman (off shore). Masa tu aku dan dia masih bujang, so selalu lah keluar dengan dia ni dok main gitar kapok kat tepi jalan.... masa tu Kemaman tak macam sekarang... macam2 suadah ada kat situ.Terror main gitar dia nih... banyak gak aku belajar dari dia... tapi aku rasa dia pun dah gantung dah gitar simpan kat dalam stor. Lebih sepuluh tahun kami tak berjumpa.....

Yang ini lak Sheikh Amizal. Nama glamor Shake. Pun dah lama gak tak jumpa... kawan masa belajar dulu.... Dari dulu sampai sekarang, kamera tak pernah lekang ... Yang bestnya boleh pulak kita orang tinggal di hotel yang sama, Hotel Muhajirin di Al-Masjidil Haram St, Al Ghaza... datang bersama isterinya.

Hasani, kawan sekerja di Titan dulu. Kalau yang dua orang tadi tu orang Pahang, yang ini orang Johor. Kena VSS dan kini masih mencari-cari rezeki di tempat lain. Makin berisi, mungkin akibat senang hati dah tak perlu pikir beban kerja lagi... InsyaAllah, balik dari Umrah ni mesti ada rezeki tu ...

Gambar ini pula ialah perpustakaan dimana mengikut sejarah, tempat ini adalah tempat kelahiran Nabi kita Muhammad saw. Ianya terletak disebelah kawasan Al-Ghaza. Sedih pasal tempat ini tidak dipelihara dan dipedulikan sebagai satu tempat sejarah. Mungkin kerajaan saudi ni ada sebab2 tertentu berbuat demikian.

Bangunan tempat bersaie yang masih belum siap sepenuhnya.

09 June 2009

Cineplex di Arab Saudi

Tak lama lagi akan muncul lah panggung wayang kat Arab Saudi ni. Baru-baru ni buat julung kalinya filem pertama hasil garapan rakyat saudi sendiri telah ditayangkan kepada umum. Semakin hilang lah keunikan negara ini akibat dasar keterbukaannya yang semakin diperluaskan.


Riyadh (AsiaNews/Agencies) – Cinema and theatre are “against Sharia” because they distract people from work and weaken their efforts in achieving progress, said Saudi Arabia’s Grand Mufti Shaikh Abdul Aziz Alu Al Sheikh during a conference on leisure, visual arts and literature attended by students at King Saud University.“Theatrical performance, whether it is a cinema or a song, would generally make an impression that is against Sharia. People need only those (art forms) that are useful to them to change their way of life (in an Islamic manner),” he decreed.
Last year the Grand Mufti issued an edict, in which he slammed Turkish soap operas like ‘Nour’ and ‘The Last Years,’ the hottest shows on Arab TV, describing them as “so much evil” that “they destroy people’s ethics and are against our values.”
The mufti’s pronouncements are however a sign that Saudi society is increasingly split between a ruling establishment made up of very conservative clerics who espoused strict adherence to Islamic precepts and a broader group of more liberal-oriented young Saudis who want greater openness, more freedom for women and a greater range of entertainment.

Like young people across the Middle East young Saudis routinely go online which gives them access to US action movies, but they cannot go to the movies, an issue that is still taboo.

Yet the recent screening of a Saudi comedy, ‘Menahi’, in two movie theatres twice a day for eight days—with women dutifully seated in the balcony, and men in the stalls—was cheered by many Saudis.

“We put sound and visual equipment, we sold tickets for the first time in Saudi Arabia, and we even sold popcorn,” said Ayman Halawani, general manager of Rotana Studios, the production arm of a company owned by Waleed bin Talal, a financier and member of the royal family, who has become the target of ultra-conservatives for his liberal ideas and investments in the TV and show business.
Overall some 25,000 people actually saw the film. Such desire for openness is in contrast with what the ruling class wants for Saudi society. For the old guard any overture to customs and traditions that are not strictly Islamic is a threat that must be opposed.

02 June 2009

Susahnya Melakukan Ikhlas

Ikhlas adalah paling tinggi selepas iman. Ia adalah rahsia Tuhan hinggakan
para malaikat pun tidak tahu dan yang empunya diri pun tidak dapat
mengesannya. Ia adalah penentu samada amalan diterima atau ditolak.

Ada para sahabat apabila mendengar tentang ikhlas menangis mereka. Mereka
merasa tidak selamat, rasanya tidak mungkin dapat perolehinya yang begitu
tinggi nilainya kerana susahnya mendapat sifat ikhlas.

Islam tidak membenarkan seseorang mengaku ikhlas. Siapa yang mengaku ikhlas
walaupun sebelum ini ikhlas, otomatik, ikhlasnya terbatal.

Contoh-contoh bagaimana yang dikatakan mengaku ikhlas:
Membantu seseorang sambil berkata, "Ambillah, saya ikhlas". Menolong
seseorang tapi pertolongannya ditolak. "Saya tolong awak ini ikhlas, tapi
sedih, awak menolak..". Dalam menulis surat kita selalu mengakhiri dengan
tandatangan, "Yang ikhlas", "Yang Benar."

Dalam Islam, mengaku baik adalah salah. Siapa yang mengaku ikhlas,
siang-siang lagi terbatal. Tiada siapa yang mengetahui siapa yang ikhlas
sekalipun yang empunya diri. Tiada siapa yang berhak mengaku ikhlas, cuma
berusaha moga-moga jadi ikhlas dan moga-moga diterima Allah.


ERTI IKHLAS


Murni, bersih, jenis dia sahaja, tidak bercampur jenis-jenis yang lain.
Tidak dinodai seperti air yang tidak bercampur dengan sabun, tepung, sebab
apabila sudah bercampur dengan benda lain, sudah tidak khalis lagi (tidak
pure ).


Begitulah dalam beramal, solat, zakat, baca Quran, mengajar, berdakwah,
menolong, motivasi, forum, ceramah, belajar, semata-mata kerana Allah:
1. kerana suruhanNya
2. kerana keredhoaanNya
3. kerana arahanNya
4. kerana mentaatiNya
5. kerana patuh padaNya

Jadi perkara di atas adalah dari sebab atau keranaNya yang SATU, tujuan
satu, dan didorong oleh yang satu iaitu ALLAH. Abdikan diri kerana Allah,
tidak dicampur atau bercampur selain Allah - itulah ikhlas - dorongannya
satu. Apa yang nak berlaku atau nak jadi atau tidak jadi, tidak timbul sama
sekali sebab niat semata-mata kerana Allah.

Sekiranya niat, dorongannya telah tercampur atau terselit niat-niat yang
lain dari Allah seperti kerana riak, megah, glamor, pangkat, orang minta,
takut orang tidak suka, mental exercise, boring tinggal di rumah, undi, uji
kemampuan, hendak berlawan, hendakkan piala, hadiah, kerana kawan dan akhir
sekali untuk mendapat bonus - maka ia tidak khalis atau ikhlas telah
ternoda. Dengan itu boleh jatuh syirik khafi. Di akhirat nanti Allah
menyuruh dia meminta pada orang yang dia niat kerananya. Allah tidak balas
kebaikan itu kerana ia mempunyai "kerana-kerana" yang selain dari "kerana
Allah".

Untuk ikhlas, sebenarnya amat susah sekali terutama yang ada kaitan
kepentingan umum atau orang ramai yakni yang terdedah kepada pandangan umum
seperti: berdakwah, mengajar, gotong-royong, baca Al-Quran di depan orang,
forum, upacara memberi hadiah; lebih-lebih lagi orang yang tidak memikirkan
hati lalu hati dibiar dan terbiar. Jarang diambil kira, selalunya ramai yang terjebak.

Khususul Nafs - kepentingan diri seperti ingin popular, disedari atau tidak
kerana kurang menyuluh hati. Awal-awal lagi nawaitu (niat) telah rosak
seperti membuat rumah di atas lumpur.

Ada tiga jenis kerosakan yang berlaku pada 3 jenis kedudukan:
1. awal
2. pertengahan
3. akhir

Kerosakan awal
Contohnya seperti berdakwah. Sebelum memberi ceramah, hati kecilnya
berkata, "Inilah masanya nak jadi popular", "Aku akan jadi terkenal",
"Dengan ceramah ini dapatlah duit poket." Ada juga yang berniat untuk
menghentam seseorang atau golongan tertentu sebelum berceramah, akibatnya
rosaklah ikhlasnya ibarat orang yang melukis di atas air.

Kerosakan pertengahan
Niat untuk berceramah sudah baik tetapi sewaktu berceramah, ada pendengar
yang angguk-angguk atau ada yang menangis kerana mendengar ceramah yang
memberi kesan itu hingga hati kecil kita berkata, "Hebat juga aku hingga
ada orang boleh terima ceramah ini dan ada pula yang menangis."

Kerosakan akhir
Niat dan sewaktu berceramah tidak ada apa-apa yang rosak, berjalan dengan
baik tetapi sewaktu balik dari berceramah ada kawan yang datang bersama di
dalam kereta berkata, "Hebat betul ceramah ustaz tadi hingga ada yang
menangis." Waktu itu maka datanglah rasa ujub hingga lupa ia semua itu
datang dari Allah jua. Sepatutnya ia merasa malu kerana ini semua bukan
dari dirinya tetapi hakikatnya dari Allah. Orang begitu ibarat membangunkan
rumah tiba-tiba siap sahaja rumah itu terus runtuh.

Orang ramai tidak juga berubah sebab hati sudah cacat. Orang ramai memuji
kita, tetapi tetap tidak berubah sebab dari rasa riak. Sifat taqwa sudah
ternafi. Oleh itu buatlah kerja-kerja dengan penuh tawadhu, takut dan cemas
samada diterima amalan kita atau ditolak. "Sesungguhnya Allah tidak melihat
amalan lahir kamu, tapi amalan hati kamu."

Apabila kita melakukan sesuatu niat kerana Allah semata-mata, tetapi ada
orang mengkritik kita, kita melenting, hati tidak senang dengan orang itu,
bermakna kita masih mempunyai niat lain selain dari Allah. Dalam menghadapi
keadaan dimana susahnya untuk mendapat ikhlas ini, kita berdoalah pada
Allah dengan doa yang berikut:

"Wahai Tuhan, rasanya kami belum berbuat apa-apa sebelum ini.
Kalaupun ada berbuat sudah tentu ada kepentingan diri. Kalaulah bukan
pimpinan dan bantuan Mu Tuhan, rasanya sebarang amalan kami mungkin
tertolak semuanya. Berilah selalu hidayah dan taufiq Mu, ya Allah
agar segala lahir dan batin menuju keredhoaan Mu, ya Allah.Amin".
Nota* Artikel ini telah diforwardkan kepada aku melalui e-mail.