25 October 2008

The 1st dive in Red Sea

As early as 7:00 AM we (Pok Lah, Samkae & myself) were already at the marina of Yanbu RC. Later we were joined with 2 Egyptians and 3 Saudi divers. Somehow, only after an hour that we managed to leave the marina as there was kind of registration with the Coast Guard Office. For a foreigner, they need the Iqamah and the diving license.

More story and photos at Yanboq Under Water.

23 October 2008

The Other World

Alhamdullillah, things have been settling quite well for us. All my kids have been to the schools though at two different schools. Hari Raya mood is stil there with open house almost every night, just like in Malaysia.
Now, it's timely for me to start pursuing my new activity here in the kingdom - scuba diving.

The first article about " Yanbu Dive Sites" has been posted. My new blog Yanboq Under Water has been 'officially' launched yesterday with the purchase of my new diving suit. Together with Pok Lah (Abdullah Hamdi), not Abdullah Badawi, Hj. Fadhil, Samkae and the arab dive master, we have planned for our first scuba diving experince tomorrow.

Dare the challenges? Come and join us ....
To see and experience the other side of the world, visit my Yanboq Under Water

20 October 2008

Welcome to Saudi Arabia

Welcome to the kingdom....
yep, many of my friends and other Malaysians soon will be leaving to Saudi Kayan, Jubail and start a new life there. My advise, know what is your objectives, your reasons for leaving Malaysia and go for it... of course there will be challenges, but challenges
are meant to be overcome. If you know what you want or dream of and stick to it, then any challenges that you might face will be just insignificant.

Well, life is great here!!!

17 October 2008

Raya Gathering Events

Alhamdullillah ... majlis yang cukup meriah dan menyeronokkan.

Siapa kata tinggal kat Arab Saudi ni membosankan.... hujung minggu yang cukup happening, hampir semua rakyat Malaysia yang tinggal di Yanbu telah sama-sama menjayakan majlis ini dan di serikan lagi dengan kehadiran teman-teman dari Makkah, Madinah dan juga anggota Konsulate Malaysia dari Jeddah bersama dengan keluarga masing-masing. InsyaAllah, majlis ini akan di jadikan satu majlis tahunan dan akan di masukkan dalam kalendar Malaysian Yanbu.

Pagi -1st trip pegi snorkeling - aku, Hj Fadhil, Leman dan anak aku...

Petang - Tazkirah untuk kaum bapa dan ibu serta majlis ramah mesra

Petang - Kem motivasi anak-anak yang dikelolakan oleh Ustaz Khairul dari University Ummu Qura, Makkah

Malam - majlis jamuan hari raya

Malam - Volleyball game selepas jamuan raya ...

Hari kedua - Family boat trip sekitar resort

More pictures on MySlide Show or click My Picture here http://picasaweb.google.com/Zuraili/RayaGatheringEvents

12 October 2008

Announcement - Raya Gathering in Yanbu

InsyaAllah, a special Hari Raya gathering plus family day for Malaysians living in Yanbu, Saudi Arabia will be held on the 16th October 2008. The occasion will be joined by our Consulates from Jeddah. The day will start as early as 1000 AM for families and friends who will be staying overnite at Dolphin Resorts (about 15~20 minutes drive from Yanbu Al-Bahr and 30 minutes from RC).
The prime event will be the Gala Dinner which will start at 6:30 PM and followed by some games and activities.

A map to Dolphin Resort which is located north to Yanbu.

The residential units & a swimming pool at nite.


For futher info about Dolphin Resorts, you may go to http://www.yanburesort.com/

Ini sudah kira free promotion lah...

anyway hope to see all of us there!!!

10 October 2008

Kena Saman


Ini lah dia saman pertama aku kat Saudi ni... SR500 !! Banyak tu... padan muka aku. Kat Malaysia pun paling tinggi kena RM300, itupun boleh mintak kurang. Tak tau lah berapa banyak aku excced dia punye speed limit 120 km/hr kat highway hari tu, hampir dengan exit ke Badar dari Jeddah balik ke Yanbu.
Moral of the story, drive lah within the speed limit. Tapi bawak 120km kat sini macam bawak 80 je...
Sini aku ada extract kesalahan-kesalahan traffic Class 1 punye...
Traffic Violations & Penalties on Class 1 ni is the most severe. Maximum fine SR900 or worst imprisonment.
Class I Violations:
Penalties for Class I Violations are imprisonment for 10 to 30 days, 300 to 900 S.R. fine or both.
These violations are:
Driving a vehicle without driving licence.
Driving a vehicle without registration plates.
Using forged registration plates.
Obtaining a driving licence illegally.
Driving in opposite direction.
Driving under alcohol influence.
Driving without using lights at night.
Driving a vehicle without brakes.
Escaping after being involved in an accident that caused injuries without reporting to Police.
Exceeding speed limit at inhabited regions.
Driving at high speeds disregarding alarms.
Breaking a traffic light or traffic man instructions.
U-turning in prohibited areas.
Disregarding emergency vehicles and VIP convoys.
Over passing vehicles queue due to traffic jam.
Over passing an exceeding vehicle in two-lane road.
Over passing vehicles in turning points and uphill.
Using strong lights while there are oncoming vehicles.
Using horns illegally.
Carrying heavy equipments in road without taking the necessary precautions.
Using non-standard registration plates.
Using vehicle for obscene purpose.
Rallying without a previous permission from the authorities.
To find out the other type of violations, you may visit http://www.moi.gov.sa/wps/portal/
Here you may also check your fine and other queries.

03 October 2008

Hari Raya ke 3

Terima kasih kepada semua sahabat handai & rakan taulan yang telah sudi datang beraya ke rumah kami... InsyaAllah, ada umur, ada rezeki kita buat lagi tahun hadapan...

Aidil Fitri di Arab Saudi

Eid Mubarak ... inilah ucapan yang selalu diucapkan sesama muslim di sini. Pendek je ...

Hari raya pertama kami sambut di Makkah. Alhamdullillah dapat jugak kami sekeluarga bersolat sunat aidil fitri di Masjidil Haram pasal ramai gak kawan-kawan yang tak dapat peluang bersolat di Masjidil Haram walaupun berada di Makkah pasal manusia punye lah ramai. Kami sekeluarga bergerak masuk ke Masjidil Haram jam 3:30 pagi, itupun ke tingkat satu pasal kat bawah dah penuh sesak. Waktu subuh masuk pukul 5:30 pagi. Lepas je solat subuh, baru lah dengar takbir. Pukul 6:30 (20 minit selepas waktu syuruk), solat sunat aidil fitri di mulakan.
Gambar-gambar suasana raya pertama di Makkah ... klik http://picasaweb.google.com/Zuraili/RayaDiMakkah
Lepas solat asar kami bergerak keluar dari Makkah menuju ke Jeddah. Pergi Jeddah bukannya apa, nak singgah kedai-kedai Indon di situ cari bahan-bahan makan.

Raya kedua kami sambut dirumah je anak-beranak. Malamnya kawan-kawan dari YUC/YIC datang dan kami sempat gak beraya ke rumah Leman & Mas.

Gambar-gambar di raya kedua... klikhttp://picasaweb.google.com/Zuraili/RayaDiRCYanbu

01 October 2008

Aku Selalu Lupa

Kadangkala aku lupa
dunia ini hanya pinjaman
segalanya cuma suatu persinggahan
untuk sebuah perjalanan menuju abadi

Kadangkala aku lupa
mereka yang aku sayangi juga hanyalah pinjaman daripadaNya
Dia yang memiliki segala-galanya
Aku dipinjamkanNya sebuah keluarga
keluarga yang amat aku sayangi
keluarga yang amat menyayangiku

Alhamdulillah...mereka masih bersamaku
untuk aku meneruskan hidup ini

Namun kasih sayang mereka itu sering membuatkan aku lupa bahawa
mereka hanyalah pinjaman dari Allah untukku
pinjaman yang entah bila akan diambil semula
aku takut memikirkan saat itu
kiamat kecil yang pasti menimpa setiap hambaNya
Kasih sayang keluarga
keseronokan bersama kawan-kawan
kesibukan kerja
keakraban dengan dunia yang fana ini
membuatkan aku leka sehinggakan

Kadangkala aku lupa
entahkan esok, entahkan lusa aku akan dipanggil menghadap Yang Maha Esa
Kadangkala aku lupa aku sepatutnya lebih bersedia
untuk menghadapi
alam barzakh yang akan aku diami selepas dunia ini aku tinggalkan selamanya


...farzishhaDisember 2000